10 Kasım Atatürk´ü Anma Programı Düzenlendi
10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı düzenlendi. 10 Kasım Atatürk’ü anma programına Kahta İlçe Kaymakamı Ahmet Gazi KAYA, İlçe Garnizon Komutanı Binbaşı Ali Murat AYŞEN, İlçe Belediye Başkanı Abdurrahman TOPRAK, İlçe Emniyet Müdürü Durmuş Ali ÖZKAN, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil TÜNÇMEN çeşitli kurum amirleri ile öğrenciler katıldı.
Program Kahta Kültür Merkezinde saat 09:30’ da saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı.
Günün mahiyeti ile ilgili konuşan Kaymakam Ahmet Gazi KAYA, “Atatürk’ü sadece bir güç olarak algılamamak gerekir. Her insan doğar yaşar ve ölür. Bize bırakmış olduğu miras çok önemlidir. Geçtiğimiz süreç içerisinde buna hepimiz şahit olduk ve yaşadık. Bizim için önemli olan insanların fikirleri, insanların ülkemizin gelişmesi noktasındaki bıraktığı eserler. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlayan Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas kongreleri ile devam eden süreci hepiniz okumuşsunuzdur. Bu dönemde Atatürk’ü 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak verdiği mücadeleyi başlatmasındaki en önemli gerekçe ülkemiz bir düşman işgali altında Sevr anlaşması ülkemize, devletimize imzalattırmak üzere zorunlu olarak ileri sürülmüş. Ülkemizin her tarafı düşman birlikleri tarafından işgal edilerek paylaşmak üzere planlanmıştı. Esas Atatürk’ü 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlayan süreci gerektiren gerekçe türk devletini, türk milletini ve bu coğrafyada yaşayan insanların hiçbir zaman bir başka devletin veya başka bir kişinin egemenliği altına kabul etmemesidir. Bundan mütevelli tüm türk milleti Atatürk’e, silah arkadaşlarına ve onu Samsun’a çıkaran iradeye saygı duymalıdır. Atatürk’e 19 Mayıs 1919’u başlatan güç türk milletidir. Türk devletinin hiçbir zaman başka bir devletin buyruğu altında yaşayamacağına olan inançtır. Atatürk’ün çıkmış olduğu Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas kongrelerinde milli birlik ve beraberlikle ilgili kararlar almış, düzenli ordular kurulmuş ve topyekün düşmana karşı gelinmiştir. 23 Nisan 1920’de Meclis açılmıştır. Milli iradenin temsilcisi olarak TBMM kurulmuş. O iradeyi devam ettirecek kişileri de gençler olduğu düşüncesiyle 23 Nisan tüm dünyada ve ülkemizde çocuklara armağan edilmiştir. Ardından 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir. 1937’de 6 ilke anayasamıza girmiştir. Atatürk milliyetçiliği, devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes milliyetçidir der. Salt din, dil, ırk ve ayrımlarna kesinlikle karşı durur. Türk milletini oluşturan unsurlar; ortak yaşama arzusunda olmak, tarihi geçmişi olan ve birlikte yaşama konusunda samimiyeti olan insanların oluşturduğu birlikteliktir. Bunları iyi anladığımızda ülkemizin şuan içinde bulunduğu, bir takım çevreler tarafından da ve zararlı bir takım illegal örgütler tarafından da sürekli problem çıkartan hususların aslında çok önceden bize emanet edildiği ve nasıl olduğunu çok çok anlarız. İhtiyaç olduğu zaman çok daha iyi liderlerin çıkacağına inanıyorum. Atatürk’ün bize emanet ettiği ülkemizi, muasır medeniyetler seviyesinde değil onun daha da ilerisine taşımalıyız.
Ülkemiz dünyanın en büyük 16. ekonomisine sahibiyiz. Şuan dünyanın en iyi İHA’larını ve SİHA’larını ülkemiz yapmaktadır. Hem savaş sanayisi teknolojisinde hem de ulaşım, sağlık, tarım ve havayolu sektöründe dünyada sayılı olan ülkeler arasındayız. Ülke ve devletimize sahip çıkmalıyız.”dedi.
Cendere Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyat öğretmenlerinden Mehmet ARUTAY günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.
Günün anlam ve önemine değinen çeşitli slayt gösterileri ve şiirlerin okundu.
Daha sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını konu alan fotoğraf sergisi ile program sonlandırıldı.
Programın düzenlenmesinde emeği geçen Cendere Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi idareci, öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ederiz.